Sunday 9 September 2012

Cara-cara membuat rempah kabsah

M Abdul Hamid Cara-cara membuat rempah kabsah Saya rasa di Malaysia tidak ada kedai yang menjual rempah kabsa, jadi saya telah mencari di internet apakah bahan2nya. Disini saya ceritakan cara mudah untuk membuatnya. Rempah ratus yang digunakan adalah rempah ratus yg biasa kita gunakan dlm masakan kita juga.(Klik pada gambar untuk melihat bahan2 dengan lebih jelas) Bahan - bahan: 1 sudu makan bunga cengkih ** 1 sudu makan lada hitam ** 1 sudu makan jintan manis ** 1 sudu makan jintan putih ** 2 sudu makan biji ketumbar ** 1 sudu makan buah pelaga ** 1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) ** 1 sudu makan serbuk cili 1 sudu teh kunyit Cara penyediaan: 1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat. 2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur. 3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara. Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging. ** Didalam resepi asal, halia dicampurkan sekali. Saya tidak masukkan halia sebab rempah2 diatas adalah kering dan boleh disimpan lama. Masukkan halia semasa nak msk makanan.

No comments:

Post a Comment